Španieli sa vrátia domov, gymnazisti z Revúcej pôjdu do Španielska

11.11.2011 Revúca

Revúca 10. novembra (TASR) - Ešte tento mesiac hostí Prvé slovenské literárne gymnázium štyroch študentov zo Španielska. Ako TASR potvrdila koordinátorka projektu Comenius Zuzana Kovaľová, je to zatiaľ ich prvá výmena v programe individuálnej mobility žiakov. Školský rok v Revúcej tak mohli začať štyria španielski študenti, v januári pôjdu štyria Slováci do Španielska.

Prvé slovenské literárne gymnázium v Revúcej začalo spolupracovať so šiestimi partnerskými krajinami. Počas prvej výmeny sa dohodli so Španielskom a Talianskom. Do Talianska však pôjde študovať zatiaľ len jeden slovenský študent. \"Na začiatku nebolo až tak veľa záujemcov, pretože tie podmienky nevyhovovali každému. Dokázali sme však vybrať žiakov tak, aby sme ich mohli v rodinách vzájomne vymeniť. Študenti si zvykli na naše vyučovanie pomerne rýchlo, aj keď spočiatku narážali na kultúrne rozdiely. Na naše pomery sú pomerne hluční, ale postupne sme sa vzájomne prispôsobili. Na celý čas sme im pripravili bohatý program, takže nemajú čas nudiť sa. Čo je ale najdôležitejšie, majú chuť pracovať a učiť sa, takže sa nám spolupracuje veľmi dobre,\" povedala Kovaľová.

Slovensko je pre španielskych študentov krajina plná mimoriadne zaujímavých ľudí. Podľa Samuela Barrionuvoa sa však u nás ľudia málo usmievajú. \"Takmer počas celého pobytu chodíme na rôzne zaujímavé výlety, aby sme to tu čo najviac spoznali. Museli sme sa však prispôsobiť životnému tempu, aké v Španielsku nemáme. My sme napríklad zvyknutí vstávať oveľa neskôr a zase sme aktívny večer. Napriek tomu mi zo Slovenska bude chýbať veľa ľudí, ktorých som si stihol obľúbiť, a samozrejme aj dievčatá. Domov sa samozrejme teším na rodinu a hlavne naše jedlo, no zo Slovenska mi budú chýbať halušky a pirohy,\" dodal študent Barrionuvo.
 

Vyberte región

mark